Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007

Τελευταιο Βιβλίο: Σιντάρτα


Το βιβλίο έφτασε στα χέρια μου στο meet up του Δεκεμβρίου στην Λάρισα. Μου το έδωσε η nakupenda ως δώρο και μου εκανε μεγάλη εντύπωση η χειρονομία γιατί δεν την ήξερα προσωπικά πριν απο εκείνη την μέρα. Το βιβλίο εδέησα να το ξεκινησω πριν απο κανέναν μήνα λοιπόν και η αλήθεια ειναι οτι απο την αρχή μου φάνηκε κάπως βαρύ αλλά μεστό, γεμάτο νοήματα και με γοήτευσε το γράψιμο του Hesse. Τελειώνοντας το, το θεωρώ ένα βιβλίο θρησκευτικό σχεδόν, με την θεολογική έννοια και όχι την θρησκειολογική. Ένα βιβλίο περί θεού, κόσμου, ανθρώπων, φιλοσοφίας. Ένα βιβλίο πολύ δυνατό, που δεν το καταπίνεις απλώς, το μελετάς σε βαθμό που καμιά φορά δεν μπορείς να διαβάσεις παραπάνω απο 2-3 σελίδες γιατί έχεις πολλά δεδομένα να επεξεργστείς. It's takes some time to register, που λενε και τα Αμερικανάκια.

Ο Σιντάρτα, ο ήρωας-αντιήρωας του βιβλίου ειναι ένας χαρακτήρας που ζει μια ζωή άκρως διδακτική. Μια ζωή μέσα στην αμφισβήτηση και την έρευνα με έναν εντελώς αντιδογματικό τρόπο που καταλήγει σε μια σοφία τόσο ζηλευτή που αποτελεί καύσιμο να κυνηγήσεις τα όνειρα σου με περισσότερο πάθος απ'ότι πριν. Ή σου δίνουν την ώθηση που σου έλειπε εδώ και λίγο καιρό. Η Καμάλα, ο Γκοβίντα, ο γιος του, ο πατέρας του, ο Φωτισμένος, ο Βαζουντέβα, το ποτάμι, τα ζάρια, όλα εμπειρίες μέσα στην μαρμίτα της ζωής που την μαγειρευεις όπως σε φωτίσει το μυαλό σου. Εκει τα ανακατευεις, τα δοκιμαζεις, τα βλέπεις να κινούνται, τα ξαναζεις...Και τελικά; Διαβάστε το βιβλίο!

7 σχόλια:

nakupenda είπε...

Επιτέλους το τέλειωσες!!! Είδες, αν και δε σε ήξερα προσωπικά όταν σ'το έδινα, το ένστικτό μου ότι θα το εκτιμούσες όπως του άξιζε δεν έπεσε έξω...
Το έχω διαβάσει πολλές φορές γιατί είναι λίγο "βαρύ" όπως λες, αλλά και για να μην ξεχνάω τη βασική αρχή που θέλει να μας διδάξει ο Hesse. Ακόμα δεν μπορώ να πω πως κατέληξα σ' ένα μόνο συμπέρασμα σε σχέση με αυτό, αλλά γενικά θα έλεγα πως αυτό που μου έχει αφήσει το βιβλίο -μόνιμα- είναι: να μη φοβάμαι ν'αλλάζω διαδρομές στη ζωή μου, να τολμάω να κυνηγώ αυτά που θέλω κ να σέβομαι όσα μου παρέχονται, αλλά χωρίς να τα υπερ/υπο-εκτιμώ.....

ion είπε...

Καινή Διαθήκη δοκίμασες να διαβάσεις? Θα σε καλύψει σε όσα ψάχνεις. Την καλησπέρα μου

Στοχαστης είπε...

Ok, να το δοκιμάσω. Ποια Καινή Διαθήκη όμως; Ποια μετάφραση, με πσχόλια ποιανού, σε ποιες εκδόσεις και πως θα ξέρω οτι ειναι αυθεντική και σωστή η έκδοση και η μετάφραση;
Η Καινή Διαθήκη ειναι ένα θρησκευτικό κείμενο, ταγμένο στην στήριξη μιας θρησκείας, ενός συστήματος πίστης. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό, αλλά δεν θα ψάξω μόνο σε ένα βιβλίο την αλήθεια, όποιο κι αν ειναι αυτό. Θεωρώ εαυτόν πολυσυλλεκτικό.

ion είπε...

Μία είναι η Καινή Διαθήκη. Ούτε σχόλια χρειάζεται γιατί μιλά απο μόνη της. Πήγαινε και πάρε ένα αντίγραφο της επίσημης έκδοσης της Εκκλησίας μας.

Και εγώ πολυσυλλεκτικός θέλω να είμαι αλλα στο συγκεκριμένο ζήτημα, περι θρησκείας και Αλήθειας, όσο κι αν έψαξα παντού, δεν βρήκα πουθενά την πληρότητα του Ευαγγελίου. Αφού την ψάχνεις την..δουλειά θα οδηγηθείς εκεί. Όποιος θέλει να δει, βλέπει.

Και συγνώμη αν μοιάζουν με κύρηγμα τα παραπάνω. Μη μας κατηγορήσει κάποιος για προσυλητισμό :)

Στοχαστης είπε...

Δεν μοιάζει με κήρυγμα, μοιάζει με παθιασμένη άποψη. Και σεβαστή. Ίσως κάποτε να καταλήξω όπου και εσύ αλλά αυτό θα το κάνω απο ενα άλλο μονοπάτι, όχι επειδή απλά μου το υποδεικνύεις. Κάτι τετοιο λεει και το βιβλίο εν λόγω, οτι περνάμε απο διάφορες αντιλήψεις και πάντα ψαχνουμε μια απάντηση.

nakupenda είπε...

Εντωμεταξύ, ενδιαφέρον μου φαίνεται το ότι ο Σιντάρτα στηριξε μια άλλη θρησκεία, το Βουδισμό, την ώρα που εμείς τις ίδιες αξίες αναζητάμε στη δική μας...

Ανώνυμος είπε...

Το διάβασα όταν ήμουν 20 χρονών, φοιτήτρια τότε για πρώτη φορά και σήμερα με κάνατε να θέλω να το ξαναδιαβάσω.