Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Αλλαγή πορείας. Ναι, πάλι!


Πριν από αυτό το ποστ έγραψα ένα άλλο. Το έγραφα επί μια ώρα σχεδόν, σταμάτησα από την φόρτιση για λίγο, συνέχισα, του έβαλα λινκς μπόλικα, το στόλισα, το διόρθωσα, έβαλα και τους τόνους όλους να μην μου κάνουν παρατηρήσεις και ήρθε η μεγάλη ώρα να βάλω την φωτογραφία στο επάνω μέρος. Με το πάτημα του κουμπιού, το σύμπαν διαλύθηκε, ο browser κόλλησε, το κείμενο χάθηκε οριστικά και το μήνυμα ελήφθη: αυτό που θέλεις να γράψεις δεν σημαίνει πως κάποιοι θέλουν να το διαβάσουν, άρα να σου αρκεί που το έγραψες κι ας μην το είδε κανείς άλλος! Οπότε πάμε γι'άλλα ποστς.
Το blogging, με τον τρόπο που το έκανα μέχρι τώρα τουλάχιστον, το βαρέθηκα. Άρα από εδώ και πέρα αλλάζει ύφος το blog τουτο, μπορεί να αλλάξει και η εμφάνιση (πάλι). Πλέον, θα έχει πράγματα που διάβασα σε εφημερίδες και περιοδικά, ειδικά και μη, και μου προκαλέσανε μερικές σκέψεις, ακόμα και μικρές. Οπότε θα γεμίσουμε λινκς και σκέψεις. Χάος!
Μια ωραία σκέψη σχετικά με την σχέση Πολιτισμού και Τουρισμού μετά την ένωση τους σε ένα υπουργείο με την νέα κυβέρνηση, υπάρχει εδώ. Ωραίος συλλογισμός, ωραία πορεία σκέψης, μ'αρέσει που μιλάει για την οικονομική πλευρά κι εκμετάλευση του πολιτισμού στην Ελλάδα και που τα συνδέει όλα με την πολιτική βούληση απέναντι σ'αυτό το τόσο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Πολιτισμός!
Ένας πολύ ενδιαφέρον προβληματισμός σχετικά με τα βιβλία και την εξέλιξη τους (;) σε βιβλιοθήκες τσέπης διάβασα στην ελληνική έκδοση της Le Monde αλλά και στην ελληνική έκδοση των New York Times. Γενικά έχει φουντώσει το θέμα με την σχέση εικόνας και λέξης, (ας μην ξεχνάμε και το video-εξώφυλλο του Esquire πριν καιρό, ένα ενδιαφέρον project και αποτέλεσμα) αν και πιστεύω πως μεγαλύτερο κέρδος έχουμε με την συζήτηση και όσα λέμε γι'αυτο το θέμα, παρά αν καταλήξουμε κάπου. Όπως είπε και ο Θεοδωράκης, σε μια πολύ ωραία συνέντευξη στον ΑΝεμο, ο έντυπος Τύπος θα επιβιώσει: "Άλλωστε με το ίντερνετ δεν μπορείς να κυνηγήσεις μια μύγα. Άρα χρειάζεσαι μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό. Τα έντυπα λοιπόν θα υπάρχουν όσο υπάρχουν μύγες. Μπορεί να μειώνεται η επιρροή τους αλλά δε θα νικηθούν ποτέ"!
Γενικά διέκρινα κι έναν προβληματισμός πάντως με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης αυτές τις μέρες, όχι τόσο με την λειτουργία του (μια χαρά πάει), όσο με τον γύρω χώρο, το καθεστώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Θέλω τρελά να πάω στο Μουσείο, για χίλιους δυο λόγους, ιστορικούς, τουριστικούς, μουσειολογικούς, φωτογραφικούς και άλλους πολλούς. Δεν είναι κρίμα να μην το προσέχουμε το Μουσείο; κι όχι μόνο αυτό, όλα τα μουσεία. Δεν υπάρχει πιο άσχημο θέαμα από το παραμελημένο μουσείο, είτε μέσα το παραμελήσανε είτε έξω.
Ένα άρθρο με αφορμή μια βιβλιοθήκη του ΙΚΕΑ (btw, σε λίγες μέρες ανοίγει ΙΚΕΑ εδώ στην Λάρισα! ΟΟΟΟΟΟΛΕ!!!) από το BBC, σχετικά με το γιατί δείχνουμε τα βιβλία μας, γιατί έχουν γίνει μέρος της παρουσίασης του σπιτιού μας και δεν τα αποθηκεύουμε. Όλοι οι καμμένοι bookcrossers το έχουμε σκεφτεί το θέμα και σε πολλούς θα αρέσει και το άρθρο.
Αυτές τις βραδιές, είδα και δύο απο τα καλύτερα, θετικότερα, πιο γεμάτα-από-θετική-ενέργεια, πιο γαμάτα projects που έχω δει στην ζωή μου όλη. Το Kickstarter (κάποιοι άνθρωποι προτείνουν ένα project που κάνουν και ζητούν χρηματοδότηση από τον κόσμο) και το Feed your soul (που καλλιτέχνες προσφέρουν prints έργων τους σε συγκεκριμένες διαστάσεις). Φανταστικά και τα δύο, θέλω να συμμετέχω και στα δύο. Και θα το κάνω!
Κατα τ'άλλα, κάνω χίλια μύρια πράγματα, είδα την έκθεση Face to Faces στο ΜΦΘ, θέλω να δω τον Miro στο Τελλόγλειο, τον Warhol δίπλα με τις αγιογραφίες στο Βυζαντινό, ετοιμάζομαι για το πρώτο στην ζωή μου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έγινα νονός, φωτογραφικά περνάω την καλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη περίοδο (πράγμα μάλλον καλό), πουλάω τον φωτογραφικό μου εξοπλισμό(τα βρίσκουμε για την τιμή) για ανανέωση και κάνω ραδιοφωνικές εκπομπές κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, στις 12 το βράδυ με 2, με jazz, soul, μπαλάντες και άλλα χαλαρωτικά και smooth που μου τα έμαθε και μου τα έδωσε η Saigon (ήταν από τα πρώτα που πράγματα που μου έδωσε ποτέ) και την ευχαριστώ όσο δεν ξέρει. Saigon, δυστυχώς δεν προλάβαμε να πάμε για καφέ εκεί που θέλαμε, αλλά στο υποσχέθηκα και θα πάμε κάποτε, θα δεις...

7 σχόλια:

bunnysuicides είπε...

θα 'χουμε Φεστιβάλ με κουλ Δημήτρη?! τέλεια!
στο μουσείο θέλω να πάω κι εγώ, το 'χω δρομολογήσει. αλλά κ η έκθεση στο Βυζαντινό θα αξίζει, θενκσ που μου το 'μαθες!

ZlatkoGR είπε...

Εγώ τα γουστάρω πολύ τέτοια posts και νομίζω πως είναι το post σου που έχω ευχαριστηθεί περισσότερο απ' όλα όσα έχω διαβάσει. Βέβαια περνάω και φάσεις που αμφισβητώ τη χρησιμότητα ακόμα και των δικών μου τέτοιων. Ας πούμε τα άρθρα θα μπορούσαν να μπούνε στον Reader, ενώ τα Kickstarter και Feed your soul πιστεύω πως έχουν θέση στο Twitter. Και πάλι όμως θα ξανακάνω τέτοια posts και χαίρομαι που αποφάσισες να το γυρίσεις στο έτσι. Bullets από δω και πέρα:

- Δεν είμαι σίγουρος αν θα έπρεπε να μπει το Τουρισμού με το Πολιτισμού. Πριν το 2004 ήμουν υπέρ του ξεχωριστού ΥΠΤΟΥΑΝ (χάλια το όνομα) και μάλιστα θεωρώ πως ο Αβραμό έκανε καλή δουλειά πριν τον αλλάξει ο Αρούλης. Μάλλον όμως είναι λίγο too much για μόνο του, δεν ξέρω...
- Ωραίο το άρθρο του BBC για τις βιβλιοθήκες, πράγματα που λέμε κάθε 3 και λίγο οι Bookcrossers.
- Feed your soul είδα, έχει μερικά πράγματα που πολύ μου άρεσαν, Kickstarter δε μου χρειάζεται αλλά φαίνεται καλή περίπτωση.
- Στο Artfools ομολογώ δεν έχω προλάβει να σε ακούσω ακόμα, αλλά υπόσχομαι να το κάνω και χαίρομαι που θα σε έχουμε σε ΦΚΘ, αν και ξαναομολογώ πως δε σε πολυπιστεύω ότι θα έρθεις! :-)

BUTTERFLY είπε...

Χειμαρρος καλε μου και ξεχυθηκες!
Καλη συνεχεια και παντα καλα!

Crazy Tourists είπε...

Ωραία η αλλαγή!
Εμένα με προβλημάτισε πιο πολύ η εικόνα με την ατάκα του Πικάσο...Μακάρι να μπορούσαμε να μείνουμε καλλιτέχνες...Γιατί όμως δε γίνεται;

Τρελοτουρίστρια

Στοχαστης είπε...

@κουνελος
Ε ναι ρε συ, είπα να τους τιμήσω για τα 50 χρόνια και να το απρακολουθήσω. Μ'αρέσει και το ερώτημα "why cinema now?". Στο Βυζαντινό πρέπει να είναι πολύ καλή η έκθεση, η ιδέα είναι πραγματικά υπέροχη!

@ZlatkoGR
Η αλλαγή είναι μεγάλη σταθερή αλήθεια, my friend, έτσι κατάλαβα. Οπότε ή θα το έκλεινα το μαγαζί ή θα έκανα αυτό που έκανα.
Θα συμφωνήσω για το οτι δεν χρειάζεται να είναι ένα υπουργείο αυτά τα δύο αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον που έγιναν ένα. Δείχνει την αντίληψη μας και για τον Πολιτισμό και για τον Τουρισμό. Μην ξεχνάμε και σλογκαν τύπου "Live your myth in Greece" και τέτοια.
Να με ακούσεις ρε ρεμάλι, ορίστε μας!
Όσο για το Φεστιβάλ, είστε πολύ που είστε δύσπιστοι, αλλά θα δείτε ρε, θα σας δείξω!!!

@Butterfly
Ευχαριστώ! Τα είχα μέσα μου αρκετά εδώ και καιρό, τώρα βρήκανε τρόπο να βγούνε όμως.

@τρελοτουρίστρια
Την στιγμή που η δασκάλα λέει στο παιδάκι πως το σπιτάκι/λουλούδι/σκυλάκι που ζωγράφισε είναι "λάθος", του σκοτώνει την δημιουργικότητα. Γιατί αντί για παιχνίδι και χαρά, η ζωγραφική γίνεται ένας στόχος που πρέπει να εκπληρώσει, κάτι στο οποίο πρέπει να ανταποκριθεί και κάτι για το οποίο κρίνεται. Βάλε κι ένα σχολείο που δεν διδάσκει εικαστικά με ουσιαστικό τρόπο, βάλε και την οικογένεια που προτιμά τις κούκλες και τα στρατιωτάκια για τα παιδιά, βάλε και την κοινωνία που θα πει ντιγκιντάγκα τον άντρα που ασχολείται με την τέχνη και τρελή αρτίστα την γυναίκα που θα ασχοληθεί, βάλε και τις λίγες υποδομές κι ευκαιρίες, βάλε, βάλε, βάλε. Μόνη λύση: να παραμείνεις τρελός, αποφασιστικά ερωτευμένος/η με την παιδικότητα σου και να το απολαμβάνεις!
Ευχαριστώ για την αλλαγή! Φιλιά και στους δυο σας και καλά ταξίδια!

phlou...flis είπε...

Αλλαξες πορεία και μας έστειλες σε πολλά, πάμπολλα ενδιαφέροντα μονοπάτια. Χάθηκα. Συμπυκνωμένο γίνεται;

Crazy Tourists είπε...

Δεν έχεις κι άδικο...
Καλό απόγευμα

Τρελοτουρίστρια